"Katar" Hakkındaki İçerikler

Kitaplarda

Yazarlarda

Basında

Dünya Bizim - Ne katar http://www.dunyabizim.com/ilgilihaber/17813/kitaplara-bizlere-ne-katar-diye-bakiyorum.html

Kitaplara bizlere ne katar diye bakıyorum!

Mana Yayınları 2008 yılında yayın hayatına girdi ve o günden beri telif ve tercümeleri ile dikkat çekiyor. Yayıneviniz kurulurken hangi saiklerle yola çıktı?

Yayıncılık öteden beri sevdiğim, ilgi duyduğum bir alandı. Hatta 1987 yıllarında kısa bir deneyimim olmuştu. Sonraları çok çeşitli uğraşlar içerisinde olsam da bu uğraşlarıma anlam ve bilinç kazandıracak, “Tevhid” ekseni üzerinde hayat sürmemi sağlayan okuma eylemim devam etti. Bu sayede basım yayım dünyası ile de dolaylı süren ilişkim 87’de İlimyurdu Yayıncılık’ın temellerini atmayı sağladı. Burada yayıncılığı sevmemin yanında esas saik, popülist söylemin ve popüler kültürün revaçta olduğu dünyada paradigmatik dönüşüme malzeme sağlayacak, fikir dünyasına dinamizm katacak bir yayıncılığa duyduğum ihtiyaçtır.

Atasoy Müftüoğlu, Muhammed Esed, Raşid Gannuşi gibi hem Türkiye’deki hem dünyadaki önemli isimlerin eserlerini yayınlıyorsunuz. Bu bağlamda yayınevinizin yayın politikalarından bahsedebilir misiniz?

Evet, önemli isimlerin eserlerini Türk okuyucusuna kazandırmaya çalışıyorum; fakat bu isimler meşhur olmaları ile değil ilim ve fikir dünyasına katkılarıyla, kazandırdıkları yeni boyutla önemli… Yani ben eserlerdeki içerik ve düzeyi önemsiyorum. Bu gün yayın dünyasında belki furya denebilecek bir zenginlik görülebilir. Hatta bunun, dezenformasyona/bilgi kirliliğine neden olacak tekasür boyutunda olduğu da söylenebilir. Fakat öncelikler fıkhını ve çağın algısını gözeten nitelikli yayınlara ihtiyaç devam etmektedir. Dar kalıpları kıracak, akıl tutulmalarını çözecek, Allah’ın kurtuluş için öngördüğü ve rahmet olarak sunduğu taakkul-tefekkür-teemmül-tedebbür faaliyetlerine ivme kazandıracak yayınlara ihtiyaç var. Allah’a, insana, varlığa ve hayata dair değişmez gerçekleri, değişen her kuşağa yeniden ve yeni dil ile söyleyecek kitaplara ihtiyaç var.Müslümanca yaşamın, taklidi fıkhın dar koridorlarındaki tıkanmışlığını çözecek ve küreselleşen dünyada önünü açacak derin, kapsamlı aynı zamanda cesur ve özgür yaklaşımlara/yorumlara ihtiyaç var. Bu ihtiyaçları gözetiyorum yayımlarımda… Kısaca özetlemek gerekirse, kitapları yayınlarken “kaç satar” değil “ne katar” diye bakıyorum.